Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Systemen / Voeding / Vleesconsumptie

Vleesconsumptie in België

De indicator toont de gemiddelde jaarlijkse vleesconsumptie in België, berekend door Statistics Belgium op basis van productie, invoer en uitvoer. Hoewel het moeilijk is om de milieu-impact van individuele producten eenduidig te vergelijken, is het duidelijk dat de productie van vlees, zuivel en eieren over het algemeen leidt tot meer broeikasgasemissies en stikstofverliezen, en een hoger land- en watergebruik in vergelijking met plantaardige producten.

Evaluatie: Icon neutraal
Laatst bijgewerkt: juli 2018
Actualisatie: Jaarlijks
Contactpersoon: Erika Vander Putten

Vleesconsumptie is hoog maar vertoont wel dalende trend

Uit de voedselconsumptiepeiling 2014 blijkt dat 62% van de eiwitinname van de gemiddelde Belg komt van dierlijke eiwitbronnen, waarvan ruim de helft van vlees (35%). De gemiddelde consumptie van vlees en vleesbereidingen in Vlaanderen bedraagt 114 g per dag. Van nutritioneel hoogwaardige alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, seitan en producten op basis van soja, wordt gemiddeld maar 4 g per dag gegeten. Slechts 1,8% van de Vlamingen eet minder dan één keer per week vlees.

Tussen 2005 en 2016 verminderde de vleesconsumptie in België wel met 22 % (zie figuur, op basis van bevoorradingsbalansen Statbel). Dat is een daling van gemiddeld 1,3 kg per inwoner per jaar. De dalende vleesconsumptie vertaalde zich tot nu toe niet in een daling van de vleesproductie, en dus bijhorende lokale milieu-impact, omdat de export is toegenomen.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid