Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Systemen / Voeding / Vleesconsumptie

Vleesconsumptie in België

De indicator toont de schijnbare vleesconsumptie per inwoner in België, berekend door Statistics Belgium op basis van productie, invoer en uitvoer. De schijnbare vleesconsumptie geeft weer hoeveel vlees er ter beschikking gesteld wordt op de binnenlandse markt. Hoewel het moeilijk is om de milieu-impact van individuele producten eenduidig te vergelijken, is het duidelijk dat de productie van vlees, zuivel en eieren over het algemeen leidt tot meer broeikasgasemissies en stikstofverliezen, en een hoger land- en watergebruik in vergelijking met plantaardige producten.

Evaluatie: niet van toepassing
Laatst bijgewerkt: februari 2020
Actualisatie: Jaarlijks
Contactpersoon: Erika Vander Putten

Vleesconsumptie vertoont dalende trend

Tussen 2010 en 2018 verminderde de schijnbare vleesconsumptie in België met 8 % (zie figuur, op basis van bevoorradingsbalansen Statbel). De laatste jaren lijkt de consumptie eerder te stagneren. Varkensvlees wordt het meest gegeten (54% in 2018), gevolgd door runds- en kalfsvlees (19 %) en gevogelte (17 %).

De dalende schijnbare vleesconsumptie is in lijn met de resultaten van een enquête in 2019 in opdracht van VLAM. Uit die bevraging blijkt dat vlees bij de meeste Belgen niet meer dagelijks op het menu staat.   72 % verklaart 1 à 5 keer per week vlees te eten, 7 % eet minder vaak of nooit vlees. Vis, week- en schaaldieren komen bij veel Belgen 1 keer per week op tafel. 18 % van de Belgen eet minstens wekelijks een vegetarische vleesvanger en 33 % nuttigt minstens wekelijks een maaltijd zonder vlees, vis of de typische vegetarische vleesvangers.

Toch is de vleesconsumptie nog altijd hoog. Uit de voedselconsumptiepeiling 2014 blijkt dat bijna 62 % van de eiwitinname van de gemiddelde Belg komt van dierlijke eiwitbronnen, waarvan ruim de helft van vlees (35 %). De gemiddelde consumptie van vlees en vleesbereidingen bedraagt 111 g per dag. Van nutritioneel hoogwaardige alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, seitan en producten op basis van soja, wordt gemiddeld maar 4 g per dag gegeten.

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.