Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Sectoren / Energieproductie / Stroomproductie in kerncentrales

Stroomproductie in nucleaire centrales

Deze indicator gaat na hoe belangrijk de kerncentrales zijn in de Vlaamse en Belgische stroomproductie.

Evaluatie: niet van toepassing
Laatst bijgewerkt: oktober 2012
Actualisatie: Jaarlijks
Contactpersoon: Johan Brouwers

Toename stroomgebruik doet aandeel kerncentrales wat teruglopen

Kerncentrales leverden in 2009 ongeveer 30 % van de elektriciteit van de EU en 14 % wereldwijd. België (51,6 %) heeft na Litouwen (76,2 %), Frankrijk (75,2 %), en Slowakije (53,5 %) het hoogste aandeel elektriciteit uit nucleaire centrales in de wereld (eerste figuur).

De 4 kerncentrales in Vlaanderen (Doel) stonden in voor 24,3 % van de Belgische stroomproductie (tweede figuur). Over de jaren heen neemt het nucleair aandeel langzaam af door de toename in elektriciteitsgebruik en een onveranderd aantal kernreactoren.

Nucleaire centrales zijn voornamelijk geschikt voor de productie van de zogenaamde basislast. Daardoor draaien ze vrijwel het hele jaar door continu, met uitzondering van perioden van onderhoud. De gemiddelde benuttingsfactor van de Belgische kerncentrales in 2009 bedroeg 87,6 %.

Kernuitstap in vooruitzicht

De uitbatingsvergunning van de Belgische kerncentrales is gebaseerd op een regime van tienjaarlijkse veiligheidsevaluaties om ze conform te maken aan de meest recente veiligheidsregels. In de officiële vergunning is geen maximale levensduur opgenomen, maar de wet op de kernuitstap van 31 januari 2003 bepaalt dat de kerncentrales dicht moeten als ze 40 jaar oud zijn. Dat zou betekenen dat de eerste drie centrales in 2015 sluiten (Doel 1 en 2, en Tihange 1) en de laatste in 2025. Bovendien mogen er geen nieuwe kerncentrales voor industriële elektriciteitsproductie gebouwd worden.

De derde figuur toont het verloop van de nucleaire productiecapaciteit volgens het uitstapscenario. De lichte toenames na 1986 zijn vooral een gevolg van de installatie van nieuwe stoomgeneratoren in de 7 Belgische centrales tussen 1993 en 2009. Eind oktober 2009 besloot de federale regering om de eerste fase van de kernuitstap met 10 jaar uit te stellen om de bevoorrading inzake elektriciteit veilig te stellen. Dat zou betekenen dat de drie oudste Belgische kerncentrales, Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 in principe tot 2025 uitgebaat kunnen worden. Door de val van de federale regering voorjaar 2010 raakte geen wetsontwerp omtrent de verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales gestemd in het parlement. De wet op de kernuitstap blijft onveranderd van kracht. De verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales komt er voorlopig dan ook niet.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid