Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Publicaties / MIRA-rapporten / Milieuverkenning 2018 / Milieuverkenning 2018: Achtergronddocument Oplossingsrichtingen voor het mobiliteitssysteem

Milieuverkenning 2018: Achtergronddocument Oplossingsrichtingen voor het mobiliteitssysteem

Uitgave 29-11-2018Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de ‘Milieuverkenning 2018’ en leverde de nodige wetenschappelijke onderbouwing.

Om mensen en goederen te verplaatsen staat een uitgebreid netwerk van wegen en parkings, sporen en stations, (lucht)havens en een gamma aan vervoersmiddelen tot onze beschikking. Mobiliteit is niet weg te denken uit onze maatschappij, maar leidt ook tot luchtverontreiniging, gezondheidsproblemen, klimaatverandering, files en verkeersongevallen. Om die hardnekkige problemen op te lossen moet ons mobiliteitssysteem fundamenteel worden herdacht.

Het rapport beschrijft drie brede oplossingsrichtingen die, in combinatie met elkaar, kunnen bijdragen aan de (ecologische) verduurzaming van het Vlaamse mobiliteitssysteem:

 • vermijden (avoid);
 • verschuiven (shift);
 • verbeteren (improve).

Elke oplossingsrichting omvat verschillende mogelijke oplossingen. In het rapport worden 10 oplossingsgroepen onderzocht:

 1. Werken, leren, en vergaderen op afstand;
 2. Ritdelen personen;
 3. Logistieke verbeteringen;
 4. (Elektrische) fiets en nieuwe lichte elektrische voertuigen (LEV's);
 5. Voertuigdelen;
 6. Performantie mobiliteitsdiensen of Mobility as a Service;
 7. Autonome voertuigen;
 8. Elektrische voertuigen met batterij;
 9. Elektrische voertuigen met waterstof-brandstofcel;
 10. Geavanceerde biobrandstoffen.

Het rapport gaat in op het milieupotentieel en mogelijke andere maatschappelijke effecten van deze oplossingsgroepen. Daarna wordt een uitgebreide analyse gemaakt van barrières en hefbomen om de oplossingen in praktijk te brengen.

De informatie voor dit rapport werd verzameld via een combinatie van literatuurstudie en bevraging van academische experten en praktijkexperten tijdens enquêtes en workshops.

Studie uitgevoerd in opdracht van MIRA, Milieurapport Vlaanderen.

onderzoekers: Inge Mayeres, Bruno Van Zeebroeck, Sebastion Vanderlinden (Transport & Mobility Leuven); Kris Bachus, Luc Van Ootegem (HIVA - KU Leuven)

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.