Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Publicaties / 2013 / Duurzaam sparen en beleggen in België: actualisatie tot 2012

Duurzaam sparen en beleggen in België: actualisatie tot 2012

Uitgave 31-10-2013Dit rapport actualiseert de bestaande tijdsreeksen voor duurzaam beleggen en duurzaam sparen. De cijfers gelden voor de Belgische markt; deelcijfers voor Vlaanderen zijn niet beschikbaar.

Financiële instellingen en markten kunnen een belangrijke invloed uitoefenen op het economische en maatschappelijke gebeuren door richting te geven aan kapitaalstromen. Sinds 2001 volgt MIRA de evolutie van duurzame beleggingsproducten op, meer bepaald van beleggingsinstellingen en -fondsen, verzekeringsproducten en notes. Vanaf 2010 werd de evolutie van de spaarvolumes van het solidair en duurzaam sparen als nieuwe complementaire trendindicator toegevoegd. Dit rapport actualiseert de bestaande tijdsreeksen voor duurzaam beleggen en duurzaam sparen. De cijfers gelden voor de Belgische markt; deelcijfers voor Vlaanderen zijn niet beschikbaar.

In 2012 daalde het volume van het duurzaam beleggen in België in absolute cijfers fors. Ook de daling van het aandeel duurzame producten in relatie tot het totaal belegd vermogen in ICB’s was in 2012 historisch.

Ook het duurzaam sparen liep in 2012 flink terug, hoofdzakelijk door de marktpositie van twee relatief nieuwe spelers. Het volume nam voor bijna een derde af.

Studie uitgevoerd in opdracht van MIRA, Milieurapport Vlaanderen
Onderzoeksrapport MIRA/2013/08

onderzoekers: Herwig Peeters, Sammy Raeymaekers, Forum ETHIBEL

Indicatoren bij dit rapport

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.