Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Publicaties / 2012 / Indicatoren vliegtuiglawaai – situatie 2010

Indicatoren vliegtuiglawaai – situatie 2010

Uitgave 31-01-2012In dit rapport wordt een actualisatie gemaakt van de verschillende indicatoren in verband met vliegtuiglawaai tot en met het jaar 2010 voor de belangrijkste Vlaamse luchthavens.

Telkens wordt naast een weergave van de cijfers in tabel- en/of grafiekvorm ook een toelichting gegeven bij de gebruikte indicator als ook een verklaring van de evolutie die deze indicator vertoont over de verschillende jaren.

Volgende indicatoren worden besproken:

  • Aantal vliegtuigbewegingen rond grote luchthavens in Vlaanderen.
  • Percentage van de bevolking blootgesteld aan vliegtuiggeluid rond de luchthavens Brussels Airport, Oostende-Brugge en Antwerpen.
  • Geluidsbelasting rond Brussels Airport gedurende de nachtperiode.
  • Gemiddeld aantal vliegtuiggecorreleerde geluidsgebeurtenissen per maand gedurende de nachtperiode.
  • Evolutie van het aantal potentieel sterk gehinderden rond de Vlaamse Luchthavens (Brussels Airport, Kortrijk-Wevelgem, Oostende-Brugge en Antwerpen) op basis van de Lden-geluidsindicator.

Algemeen kan voor de geluidsindicatoren een afname worden vastgesteld vanaf het jaar 2008 voor de verschillende luchthavens. De belangrijkste oorzaak betreft de impact van de financiële en economische crisis die losbarstte op het einde van het jaar 2008. Specifiek voor Brussels Airport komt hier de sterke afname bij van het aantal nachtoperaties sinds het jaar 2008 door de afbouw van de activiteit van de belangrijkste nachtoperator.

Studie uitgevoerd in opdracht van MIRA, Milieurapport Vlaanderen
Onderzoeksrapport MIRA/2012/01

onderzoekers: Gert Geentjens, Christ Glorieux, KU Leuven

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door