Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Publicaties / 2010 / Berekening van de ecologische voetafdruk van consumptieactiviteiten in Vlaanderen met behulp van het Vlaams input-outputmodel

Berekening van de ecologische voetafdruk van consumptieactiviteiten in Vlaanderen met behulp van het Vlaams input-outputmodel

Uitgave 15-12-2010Voeding, verwarming en autorijden hebben een grote ecologische voetafdruk - In opdracht van MIRA berekende VITO de ecologische voetafdruk van huishoudelijke consumptieactiviteiten. Dit is een vervolgproject op de berekening van de Vlaamse ecologische voetafdruk door Ecolife.

foto warenhuis ecologische voetafdruk

Uit de VITO-studie blijkt dat drie activiteiten samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer vier vijfden van de huishoudelijke voetafdruk: voeding (44 %), huisvesting (28 %), en personenvervoer (11 %).

De voetafdruk van voeding is grotendeels het gevolg van de productie en het transport van voedingswaren (84 %). De voetafdruk van huisvesting wordt voor de helft ingevuld door het gebruik van toestellen voor verwarming. Het gaat hier voornamelijk om ‘directe’ impact veroorzaakt door het gebruik van brandstoffen voor deze toestellen. Drie vierde van de voetafdruk van personenvervoer wordt veroorzaakt door brandstofgebruik voor personenwagens. Net als bij verwarming gaat het hier grotendeels om directe impact.

Studie uitgevoerd in opdracht van MIRA, Milieurapport Vlaanderen
Onderzoeksrapport MIRA/2010/08

onderzoekers: Ann Van der Linden, An Vercalsteren, Evelien Dils, VITO

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.