Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Milieuthema's / Milieu & Gezondheid / DALY's fijn stof / Verloren gezonde levensjaren door blootstelling aan fijn stof (DALY's/10 000 inwoners) (Vlaanderen, 2005-2017)

Verloren gezonde levensjaren door blootstelling aan fijn stof (DALY's/10 000 inwoners) (Vlaanderen, 2005-2017)

Deze grafiek toont het aantal verloren gezonde levensjaren door blootstelling aan fijn stof (DALY's/10 000 inwoners) voor Vlaanderen voor de periode 2005-2017

Reeksen gewijzigd door aanpassing van de methodologie.

Bron: VITO op basis van VMM, IRCEL, SVR (www.milieurapport.be)

Cijfers in Excel

Embed link

Achtergrondinformatie
Meer info over de rekenmethode

 De berekening van de gezondheidsimpact in termen van DALY’s is gebaseerd op de CAFE-methodologie, ontwikkeld voor de Europese Commissie. Deze methodologie werd geüpdatet rekening houdend met de resultaten van het HRAPIE-rapport van de WGO en recente wetenschappelijke inzichten gepubliceerd in peer-reviewed literatuur. Bij de interpretatie van de data dient men er rekening mee te houden dat de onzekerheid op de schatting van de DALY’s relatief groot is. De indicator dient dan ook eerder relatief gebruikt te worden om verschillende situaties te vergelijken, bv. om evoluties in de tijd te evalueren. Meer studies die de relatie tussen de afnemende concentratie door genomen maatregelen en de geobserveerde reductie van de gezondheidsimpact analyseren en begroten zijn nodig.   

 

Over de rekenmethode

De berekening van de gezondheidsimpact in termen van DALY’s is gebaseerd op de CAFE-methodologie, ontwikkeld voor de Europese Commissie. Deze methodologie werd geüpdatet rekening houdend met de resultaten van het HRAPIE-rapport van de WGO en recente wetenschappelijke inzichten gepubliceerd in peer-reviewed literatuur.

Bij de interpretatie van de data dient men er rekening mee te houden dat de onzekerheid op de schatting van de DALY’s relatief groot is. De indicator dient dan ook eerder relatief gebruikt te worden om verschillende situaties te vergelijken, bv. om evoluties in de tijd te evalueren. Meer studies die de relatie tussen de afnemende concentratie door genomen maatregelen en de geobserveerde reductie van de gezondheidsimpact analyseren en begroten zijn nodig.   

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.