Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Milieuthema's / Milieu & Economie / Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen in België

Bij duurzaam sparen en beleggen wordt niet uitsluitend gekeken naar het financieel aspect, maar het is even belangrijk hoe bedrijven, landen en instellingen presteren op het gebied van mens, milieu en intern bestuur. Duurzame spaarders en beleggers kunnen (deels) via hun financiële instellingen en de financiële markten een belangrijke invloed uitoefenen op de economie en de maatschappij door richting te geven aan kapitaalstromen.

Beleggers kunnen er zelf voor kiezen om via aandelen of obligaties aan duurzame ondernemingen middelen te verschaffen om verder te investeren in groei en vernieuwing. Als kredietverschaffers kunnen de banken kredietnemers er toe bewegen om bepaalde duurzaamheidscriteria te respecteren. Deze vorm van investeren wordt ook Maatschappelijk Verantwoord Investeren (MVI) genoemd.

Evaluatie: Icon positief
Laatst bijgewerkt: november 2018
Actualisatie: Jaarlijks
Contactpersoon: Sander Devriendt

Duurzaam beleggen: verschillende strategieën

Bij duurzaam beleggen wordt er niet uitsluitend gekeken naar het financieel aspect. Het is mogelijk om door middel van extra-financiële criteria te beoordelen hoe bedrijven, landen en publieke instellingen rekening houden met milieu (E, environment), sociale prestatie (S, social) en goed bestuur (G, governance)- ofwel ESG-factoren. Het meenemen van ESG-factoren is een van de meest aanvaarde benaderingen om duurzaam te beleggen.

Duurzaam beleggen bestaat reeds enkele decennia en maakte sindsdien een enorme evolutie door. Er worden tegenwoordig zeven verschillende strategieën om het duurzaam beleggen onderscheiden: negatieve uitsluitingscriteria, doorlichting op basis van normen, integratie van ESG-factoren, “best-in-class” benadering, thematisch duurzaam beleggen, impactbeleggingen en sociale investeringen, engagement en aandeelhouderschap op basis van ESG.

Aanhoudende recordvolumes in duurzame beleggingen

Het beheerd volume in maatschappelijk verantwoord investeren in België heeft in het verleden een lange periode van sterke groei gekend. Tussen 1992 en 2010 steeg het volume in duurzame beleggingsproducten van 0,48 miljoen euro tot bijna 11 miljard euro. Na 2010 daalde dit vermogen tot 7,7 miljard euro in 2013. Deze afname was grotendeels te wijten aan het bereiken van de vervaldag van vele producten. Sinds 2013 maakt het beheerde volume een constante opwaartse beweging met een zeer sterke groei in 2017, naar een nieuw recordvolume van 24,1 miljard euro (figuur 1). In lijn met deze opwaartse beweging nam het aandeel van de duurzaam beheerde beleggingsproducten ten opzichte van het totaal volume aan beleggingsproducten ook toe. Het steeg in 2017 naar 12,4 % tegenover 9,21 % in 2016, 2016 benaderde het record uit 2011, maar 2017 overtrof dit oude record ruimschoots. Naar het totale bedrag aan duurzaam beheerde vermogen is BNP Paribas AM de duidelijk markleider met 35,6 % van het duurzaam beheerde vermogen. Op de tweede en de derde plaats kunnen we KBC AM en Degroof Petercam terugvinden.

Na 2011, het recordjaar met 359 aangeboden duurzame beleggingsproducten, bleef het aantal aangeboden producten dalen tot en met 2016 naar 267 duurzame beleggingsproducten. In 2017 kwamen er netto 93 nieuwe producten bij en overtrof 2017 met 364 nipt het recordjaar 2011. Vorig jaar stonden BNP Paribas AM en KBC AM samen aan de leiding met elk 60 duurzame beleggingsproducten. In 2017 kwamen er bij BNP Paribas AM netto 21 duurzame beleggingsproducten bij, terwijl KBC AM er netto 9 minder had. Op de derde en vierde plaats vinden we AG Insurance en Candriam met respectievelijk 34 en 33 duurzame beleggingsproducten.

Private banking

De evolutie van private banking, financiële dienstverlening van de bank aan welgestelde gezinnen, is eveneens in kaart gebracht*. Het duurzaam beheerd privaat vermogen bedroeg in 2017 15,9 miljard euro. Hiervan komt 47,3 % op rekening van BNP Paribas, gevolgd door KBC met 29,0 % en op de derde plaats Van Lanschot Bankiers met 18,7 %.

* De respondenten waren (in alfabetische volgorde): ABN AMRO Private Banking, Belfius, BNP Paribas Fortis, Delen Private Bank, ING, KBC, Mercier Vanderlinden, Triodos (beheerd door Puilaetco Dewaay), Degroof Petercam en Van Lanschot Bankiers. Delen Private Bank, Mercier Vanderlinden en ING zijn niet opgenomen in de statistieken. Delen Private Bank en Mercier Vanderlinden voldeden in 2017 niet aan de ESG minimumvereiste van deze studie. ING rapporteert enkel de totaalcijfers over de regio België, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Deze cijfers van ING zijn uiteindelijk niet meegenomen wegens gebrek aan transparantie betreft de volumes in de Belgische markt.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid