Vlaanderen.be www.milieurapport.be
Je bent hier: Home / Milieuthema's / Afval & Materialen

Afval & Materialen

Afval & Materialen

Vlaanderen onttrekt wereldwijd grondstoffen aan het milieu om haar productie en consumptie te ondersteunen. Zowel de ontginning van grondstoffen als het gebruik ervan in productie- en consumptieprocessen hebben een impact op het milieu. Ontginning kan immers leiden tot aantasting van de lokale omgeving en uitputting van schaarse voorraden. Bovendien komen alle grondstoffen vroeg of laat, in Vlaanderen of elders, opnieuw in het milieu terecht in de vorm van afvalstoffen en lozingen naar lucht, water of bodem.

Om deze milieuverstoringen te beperken, moet er ingezet worden op een circulaire economie waarin producten en materialen zo lang en zo hoogwaardig mogelijk in omloop blijven. In een circulaire economie worden  producten hersteld, geüpgraded, omgevormd tot nieuwe producten, en de materialen zijn volledig recycleerbaar of afbreekbaar. 

Indicatoren

Verbanden

Meer informatie over de afvalproductie van een aantal sectoren vindt u in de hoofdstukken HuishoudensIndustrie en Handel & diensten

www.milieurapport.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.