Deel deze pagina

Verzenden

Voeding, verwarming en autorijden hebben een grote ecologische voetafdruk

Foto voedingsconsumptie in VlaanderenIn opdracht van MIRA berekende VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) de ecologische voetafdruk van huishoudelijke consumptieactiviteiten. Dit is een vervolgproject op de berekening van de Vlaamse ecologische voetafdruk door Ecolife.

Uit de VITO-studie blijkt dat drie activiteiten samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer vier vijfden van de huishoudelijke voetafdruk: voeding (44 %), huisvesting (28 %), en personenvervoer (11 %).

De voetafdruk van voeding is grotendeels het gevolg van de productie en het transport van voedingswaren (84 %). De voetafdruk van huisvesting wordt voor de helft ingevuld door het gebruik van toestellen voor verwarming. Het gaat hier voornamelijk om ‘directe’ impact veroorzaakt door het gebruik van brandstoffen voor deze toestellen. Drie vierde van de voetafdruk van personenvervoer wordt veroorzaakt door brandstofgebruik voor personenwagens. Net als bij verwarming gaat het hier grotendeels om directe impact.

o Lees het volledige rapport Berekening van de ecologische voetafdruk van consumptieactiviteiten in Vlaanderen met behulp van het input-outputmodel
o Meer info over rapport van Ecolife 'Berekening van de ecologische voetafdruk van Vlaanderen'
o MIRA-indicatoren Duurzame productie en consumptie

o Contactpersoon MIRA: Erika Vander Putten (e.vanderputten@vmm.be)